15 jaar goed en vertrouwd
Burgemeester Falkenaweg 54  |  8442 LE Heerenveen  |  telefoon: 0513 54 30 75  | 
VERTROUWDVERBINDEN
·
NL
veilig
actueel

08-08-2014 

Klanten Monuta ontvangen spooknota

Op geraffineerde wijze hebben oplichters via het failliete Vienalis data bemachtigd waarmee klanten van Monuta opgelicht worden.

Oplichting via spooknota's bestaan helaas al jaren. Wat Monuta nu is overkomt geeft helaas een nieuwe demensie aan het geheel.

Wat is er gebeurd?
Klanten van Monuta ontvingen een spooknota waarin werd aangegeven zo snel mogelijk een bedrag te betalen om erger te voorkomen. De afzender is ‘Incassobureau Justitia' (CIBJ), vooral niet te verwarren met
,,Kijk, de verzender van de brief heeft alle gegevens van mijn kinderen, kent het verzekerde bedrag en weet ook hoeveel premie ik betaal'', vertelt een vrouw uit Leeuwarderadeel, die anoniem wil blijven.
bron: lc.nl
het bekende CJIB! Tot zover helaas niets nieuws onder de zon. De nieuwe demensie is toegevoegd met behulp van een gerafineerd stukje "social engineering" in de vorm van datadiefstal bij Vienalis (een in 2009 failliet verklaarde wederverkoper van o.a. Monuta). Om de spooknota geloofwaardiger te maken werd een bijlage toegevoegd met allerhande correcte klantinformatie:

En toen?
Op 5 augustus heeft Monuta op zowel haar website als op twitter een waarschuwing geplaatst. Ook de Fraudehelpdesk maakt op dezelfde dag melding van de oplichtingspoging. Op 8 augustus maakt de Leeuwarder Courant op de voorpagina melding van de zaak, waarmee met mijn aandacht trok.

Notice & take down
Een klein onderzoek leerde dat de website van de oplichters nog steeds online was! Omdat het mij verraste dat de site nog online was heb ik telefonisch contact gezocht met Monuta. Doordat Monuta ook telefonisch druk bezet was werd mij verzocht een mail te sturen. Dankzei kordaat optreden van TransIP was deze echter snel offline. TransIP valt niets te verwijten, de oplichters hadden zelfs de moeite genomen om een Kamer van Koophandel inschrijving te bemachtigen

Voorkomen
Omdat er geen data van Monuta is gestolen maar van de failliete partner Vienalis valt Monuta niet veel te verwijten. Deze vorm van oplichting geeft eens te meer aan dat het van het groot belang is om een plan van aanpak klaar te hebben liggen voor dergelijke scenario's zodat snel en effectief opgetreden kan worden.


Eesger Toering
#VeVe Vertrouwd Verbinden
contact
Mobiele website
 • Probeer nu een maand gratis

  KnoopBackup

  Klik hier!

 • RT @knoopfrl: Nee, Knooppunt is geen geen wildplakker, maar een @puntfrl pakker! . Vandaag gaat lees meer > live! lees meer >
  view reply retweet favorite  02-12 09:47
 • @guidoweijers m'n dochter zei "wat doet die man raar" ik zei "die man is gewoon prettig gestoord, dat is niet raar, dat is toch geweldig ;)"
  view reply retweet favorite  09-12 14:43
 • 08-08-2014

  Klanten Monuta ontvangen spooknota

  Op geraffineerde wijze hebben oplichters via het failliete Vienalis data bemachtigd waarmee klanten van Monuta opgelicht worden. Oplichting via spooknota's bestaan helaas al jaren. Wat Monuta nu is ov...
  lees meer >